Cum se curata partitia C a sistemului de operare Windows

Probabil cu totii ati obsevat că, după o perioadă de timp de la instalarea sistemului de operare Windows, spatiul liber se diminuează constant. De exemplu, pe o partitie de 50GB in care am instalat sistemul de operare Windows 7, fara sa instalez programe mari in partitia acestuia, din cauza update-urilor si a altor functii, spatiul liber s-a diminuat dupa 1 an de utilizare, ajungand să mai am liber doar 3,5 GB.

In astfel de situatii, puteti extinde partitia C, folosind diverse software de partitionare. Sau data viitoare, cand instalati sistemul de operare, alocati partitiei sistemului mai multi GB. Dar uneori e dificil sau consumator de timp să repartitionezi hard-disk-ul, care poate are sute de GB sau chiar peste 1 TB de fisiere importante pe altă sau alte partitii.

Însă nu aceste metode le vom recomanda in acest tutorial, pentru că sunt consmatoare de timp si uneori riscante, ci altele mult mai simple si mai rapide, unele chiar preventive.

Așadar, să vedem cum se pot elibera, în câteva minute, mai mulți GB de pe partitia C: a hard-diskului și cum să păstrăm spațiul liber pe această partiție:

1. Dezactivare hibernare si stergerea fisierului hiberfil.sys

Hibernarea crează o imagine a memoriei RAM, utilă pentru a pune sistemul in hibernare, pe care o salvează intr-un fisier hiberfil.sys, pe partitia sistemului de operare. Daca nu folositi functia de hibernare ( eu nu am folosit-o nicodata in ultimii 15 ani de utilizare Windows ), o puteti dezactiva, câstigand spatiu aproximativ egal cu cantitatea de memorie RAM pe care o aveti utilizata.

Varianta 1

Folositi utilitarul de dezactivare hibernare, oferit de Windows ( download de AICI ). Pentru reactivarea hibernării, dacă doriti aceasta, puteti folosi utilitarul de AICI.

Varianta 2

Pentru Windows XP

Deschideți Panoul de control și accesati Power options.
Selectați tab-ul Hibernate din caseta de dialog Power Options Properties .
Debifati caseta de selectare Hibernare și faceți clic pe OK.
dezactivare hibernare wiindows XPWindows Vista / Windows 7

Accesati Control Panel, apoi Hardware and Sound, apoi Power options, Edit Plan Settings, apasati butonul Chanege advanced Power settings si faceti setarile ca in imaginea de mai jos. Apasati OK si apoi save changes.

stergere hiberfil

Inca nu ati scapat de hiberfil.sys, deci nu s-a eliberat spatiul pe partitia c: de pe harddisk.

Dai copy la comanda de mai jos si apoi Paste in fereastra deschisa, care apare cand apasati tasta Windows + Tasta R:

powercfg.exe -h off

Apoi apasati OK.
Ati sters hiberfil.sys si ati eliberat spatiu pe partitia sistemului de operare, aproximativ identic cu marimea ramului utilizat ( de exemplu la 4 GB se elibereaza 3 – 4GB pe harddisk ).
2. Nu instalati diverse software sau jocuri pe partitia C:
Desi majoritatea programelor sunt definite sa se instaleze in partitia C, de fiecare data cand vă este oferită posibilitatea de a alege directoare de instalare sau de lucru a acestor software ( prin instalare personalizată), alegeti sau creati unele noi pe alte partitii decat C:. Daca ati facut deja aceasta si ati ramas fara spatiu pe particia sistemului de operare, dezinstalati respectivele programe si reinstalatile pe alta partitie.
3. Nu descarcati de pe internet diverse fisiere ( melodii , programe, jocuri etc) in partitia C:
 
Setati in optiunile browserele web sa va solicite locatia de descarcare a fisierelor sau definiti o locatie standard de descărcare, intr-un folder care nu se află pe partitia C: a sistemului de operare. De asemenea, evitati sa le descarcati pe ecranul desktop al calculatorului dvs. In mod similar, setati diversele software de download ( ODC, DC++, pentru torrente, download managere ) sa utilizeze foldere temporare, finale sau complete, aflate pe alta partitțe a hard-diskului, decat cea a sistemului de operare.
4. Goliti Recycle Bin periodic.Dati click dreapta pe iconul Cosului de reciclare si apoi click stanga pe Empty Reycle Bin.

Sau evitati mutare in cosul de reciclare a fisierelor sterse, prin stergere folosind combinatia de taste SHIFT + DELETE.
5. Ștergeti fisierele temporare din browserele web.
Metoda 5 nu va creste substantial spatiul liber, dar va elibera totusi din spatiul ocupat pe partitia sistemului de operare. Fiecare browser de internet are in setari ( de exemplu la history ) astfel de optiuni de stergere a fisierelor temporare.
6. Disk CleanupÎn Windows 7, utilitarul Disk CleaUp poate elibera spatiu pretios.

Apasati tastele Windows si R si scrieti in formular:

cleanmgr.exe

Bineinteles, exista si alte metode de a elibera sau a păstra cât mai mult spațiu liber pe partiția sistemului de operare. Ce v-am prezentat mai sus sunt cele mai folosite.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.