Tutorial Instalare si Configurare – Server Radio ( Shoutcast – Winamp )

A.Descarcarea fisierelor

Pentru inceput aveti nevoie de:
1.Nullsoft Winamp (cu ajutorul acestuia puteti emite pe internet) il puteti descarca de aici
2.ShoutCast Server il puteti descarca de aici
3.SHOUTcast DSP plug-in care se gaseste aici

B.Configurarea utilitarelor pentru a putea emite

Am downloadat mai devreme Nullsoft Winamp.. Il instalati in ce director doriti
Dupa ce l-ati instalat va trebui sa instalati si Shoutcast PLug-in.. dar il instalati cum doreste el , adica nu schimbati nimic .. doar dati next pt ca il va instala in directorul winamp.
ok.. acum va trebui sa instalati si shoucast Server
Dupa ce l-ati instalat intrati in folderul respectiv si da-ti dublu click pe aplicatiasc_serv.exe
Din optiunile existente alegeti sus Edit Config…Aici va trebui sa cautati o linie cu textul “Password=”.Dupa ce ati gasit-o va trebui sa scrieti dupa “=” parola dorita de exemplu daca parola vreau sa fie scorpion atunci ar veni asa “Password=scorpion” … ok salvati modificarile facute si iesiti din acel notepad.

Acum va aflati tot in sc_serv.exe . Sunteti anuntat ca, trebuie sa restartati aplicatia pentru ca modificarile sa ia efect.Selectati OK si de sus dati pe Kill Server
OK.. mai porniti odata sc.serv.exe si lasati-l sa ruleze.
Acum urmeaza sa setam ceva prin Winamp pentru a putea emite…
Apasati pe Ctrl+p pentru a deschide fereastra preferences.
Selectati din optiunile existente DSP/Effects
In lista din dreapta selectati Nullsoft SHOUTcast Source DSP dupa care apasati butonul Configur active plug-in. De accea vam spus mai intai sa instalati nullsoft plugin deoarece altfel nu va aparea in preferences la Effect Nullsoft Shoutcast Dsp.

ok.. sa mergem mai departe.. in fereastra aparuta selectati sus output aici selectatia Output 2 (puteti si alt output daca vreti)..mai jos de output 2 se afla connection, dati clickpe acesta..
lasati la adress localhost ,la port puneti 8000 , la password puneti parola care ati puso in notepadul acela din sc_serv.exe …de ex la mine cum am zis era “Password=scorpion” deci in winamp voi pune parola scorpion
La encoder punem 2… ok tot in aceasi fereastra avem langa connection Yellow pages
Dati click pe acesta si bifati la Make this server public
La Description scrieti ce vreti sa le apara userilor cand se vor conecta la radio ex. “Asuclti rado x” sau cum doriti voi, la URL puneti site-ul vostru care doriti (Nu Este Neaparat), La Genre puneti ce vreti deoarece asta nu conteaza.. puteti pune house sau ce doriti voi, la AIM,ICQ si IRC lasam asa cum este.. doar daca vreti la IRC sa puneti un chanel de al vostru..
Mai jos vom bifa Enable Title Updates

Ok am terminat cu Output… Acum tot in aceeasi fereastra selectati de sus Encoder
Aici vom alege Encoder 2 .. in dreapta selectati MP3 Encoder sau AAC+ si mai jos puneti cum doriti in functie de conexiunea detinuta:
a. Pt dial-up (minim 56 kbps) – 32 kbps 22050 khz, Stereo
b. Pt cablu Tv (intre 64K – 256K) – 64kbps 44100 khz, Stereo
c. Conexiune cu viteza mai mare de 256 K – 128 kbps 44100 khz, Stereo

Va recomand: minim 32kbps cu AAC+ pentru o auditie decenta, sau 96kbps pentru MP3!

Gata aveti radio, dar mai sunt cateva lucruri pe care le voi spune
In aceeasi fereastra avem sus input…dati click si modificati Winamp(recomended) cu Soundcart Input … apasati pe Push to talk pentru a da dedicatie sau ce vreti voi sa spuneti… dar dupa ce spuneti dedicatia sa il puneti inapoi la Winamp(recomended) deoarece se poate auzi la microfon chiar daca nu apasati pe “Push to talk”

Pentru cei cu ip-ul dinamic, solutia este http://www.no-ip.org , va faceti account downloadati si programelul care va detecta automat cand se va schimba ip-ul, astfel actualizand setarile, ne mai fiind nevoie ca acest lucru sa fie facut manual.
Pentru a porni serverul intai intrati pe sc_serv.exe apoi intrati in winamp si va aparea automatic Shoutcast Source numai sa nu inchideti fereastra…in aceasta fereastra dati pe Connect si gata, acum sunteti ONLINE!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.