Tarif de mentenanță anuală pentru domenii .ro, din 1 iulie 2017

ROTLD a anunțat o conferință care va avea loc în data de 18 ianuarie 2017 in Bucuresti, unde va prezenta modalitățile de implementare a tarifului de înregistrare si a tarifului de mentenanță anuală pentru domeniile .ro, care va intra in vigoare din 1 iulie 2017.

In privința tarifului de mentenanță anuală, vor fi două situatii:

  • daca numele de domeniu .ro este inregistrat inainte de 1 iulie 2012, detinatorii trebuie sa achite tariful de mentenanta anual in intervalul 1 iulie – 1 octombrie 2017.
  • daca domeniul .ro este inregistrat in perioada 01 iulie 2012 – 1 iulie 2017, tariful de mentenanta anuală se achită in momentul cand se implinesc 5 ani de la data inregistrarii.

Nu este precizat deocamdată cazul achizitiei unui domeniu .ro după data de 1 iulie 2017, adică după câți ani de la data înregistrarii se plateste tariful de mentenanță anuală si nici daca tariful de inregistrare va fi mai mic decat cel actual. In aceasta situatie, nu este precizat nici numarul maxim de ani pentru care se poate inregistra un domeniu .ro.

Stimate Partener,

Prin prezentul email avem plăcerea de a vă invita să participați la evenimentul care va avea loc în data de 18 Ianuarie 2017, ora 10:00 în sala de conferință de la etajul 2 din ICI București, strada Mareșal Averescu 8-10, București, sector 1, în vederea prezentării modalității de implementare a tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.

Introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro” va intra în aplicare începând cu data de 01 Iulie 2017.
Pentru numele de domenii „.ro” înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile „.ro” înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data înregistrării.

Stabilirea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală reprezintă o cerință necesară pentru alinierea domeniilor „.ro” la politicile adoptate de toate țările din lume. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. Ultima țară din Europa care a trecut la plata taxei anuale la domenii este Slovenia, în urmă cu cca. 4 ani. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.
Cu stimă,
Registrul Român de domenii .Ro – RoTLD

Acum 3 ani era anunțată pentru prima data aceasta intiativa si pe atunci se mentiona o perioada de minim 1 an si de maxim 2 ani pentru inregistrarea unui domeniu .ro, care ulterior se poate prelungi. Ramâne de vazut dacă va fi menținuta aceasta perioada maxima.

ROTLD explică stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala prin prisma alinierii la practicile internationale. Se exemplică faptul că in Europa toate tarile intregistreaza domeniile pentru o perioadă limitată de timp, iar reinnoirea se plateste doar daca solicitantul doreste sa foloseasca in continuare acel domeniu.

ROTLD mai precizeaza ca ultima țară din Europa care a adoptat acest sistem anual de plata este Slovenia ( in urma cu 4 ani), România fiind singurul stat european in care nu se percepte o taxă anuala de mentenanță pentru domeniile cu cod de țară.

ROTLD mai arata ca tariful de inregistrare si mentenanta anuala necesar pentru „acoperirea costurilor initiale de inregistrare, precum si pentru acoperirea costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de inregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de help desk, costuri de dezvoltare hardware si software, costuri de intretinere si service, precum si costuri pentru asigurarea unei mai bune securitati”.

Se mai arată că noul tarif anual este posibil să determine deblocarea unor nume de domenii .ro inregistrate incepand cu anul 1993 si care in prezent nu mai sunt folosite. Nu este precizată valoarea acestor tarife ( cel de mentenanta anuala si cel de inregistrare), ci doar faptul ca se stabilesc la o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro.

Probabil cuantumul va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.