Tot ce trebuie să știi despre cablurile electrice

Cablul electric reprezintă o sumă de conductori (un conductor poate fi un fir de cupru sau aluminiu izolat individual cu PVC). La rândul sau, cablul poate avea o manta din PVC, cauciuc sau alt material. Toate tipurile de cabluri sau conductor vin cu o codificare din litere + cifre.

CYY-F: cablu din cupru, este izolat, cu manta de PVC. Potrivit pentru transportul energiei electrice în instalaţii electrice fixe, localizate în medii variate (interioare, canale, aer liber sub acţiunea directă a soarelui, în subteran, în apele curate ce nu conţin substanţe ce pot deteriora mantaua de PVC).


FY: cablu din cupru, izolat cu manta de PVC, pentru uz general. Se folosește cu precădere în instalaţii electrice fixe montate pe/în tencuială în tuburi de protecţie, la circuitele de semnalizare și control. Ca măsură de protecţie nu se montează conductorul direct sub tencuială, în interiorul betonului sau sub acţiunea directă a razelor solare. Are proprietăţi ignifuge bune, întârziind propagarea flăcării.


MYYM: cablu din cupru flexibil, manta și izolaţie de PVC, potrivit pentru instalaţii electrice semiindustriale, poate fi supus la solicitări mecanice medii. Este cel mai des întâlnit în instalaţiile electrice casnice.


MYYUP: conductor multifilar din cupru deosebit de flexibil, răsucit; manta și izolaţie de PVC. Potrivit în aplicaţii cu solicitări mecanice reduse pentru alimentarea aparatelor de uz caznic, sculelor, lămpilor de iluminat. Nu se recomandă la aparate electrice de încălzit acolo unde conductorul ajunge pe suprafeţe încălzite.


MYF: cupru multifilar răsucit, cu rezistenţă mărită la îndoire, manta și izolaţie de PVC. Domeniu de utilizare: instalaţii în tuburi, dulapuri electrice, pozate sau în legături mobile. Nu se admite utilizarea conductoarelor în aer liber, supuse intemperiilor.


DE LUAT ÎN CALCUL legat de conductori:

Aceștia trebuie dimensionaţi astfel încât să suporte intensităţile curentului electric la care sunt supuși. La o locuinţă obișnuită (casă, apartament etc) se folosesc în general conductori de cupru, cu diametrul de 2,5mm² pentru circuitele de prize și conductori cu diametrul de 1,5mm² pentru circuitele de lumină.

Acești conductori pot fi:

  • monofilari sau rigizi numiţi și conductori FY: sunt dintr-un singur fir masiv
  • multifilari sau „liţaţi” MY : sau liţaţi sau flexibili sunt alcătuiţi din mai multe fire subţiri (liţe) puse împreună și izolate împreună.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.