Tutorial racire corecta calculator desktop. Instalarea ventilatoarelor intr-un calculator

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il luam in considerare pentru a avea un PC pefrormant este racirea corecta. Daca componentele nu sunt bine ventilate, investitia facuta poate fi fost in zadar, iar performanta pc-ului va fi afectata.

Avem nevoie de o carcasa ATX Middle Tower sau ATX Full Tower, care sa aiba locasul pentru sursa pozitionat in partea de jos, si o distanta de sol de min. 2cm. Deasemenea sa aiba locasuri pentru 6 ventilatoare care vor fi montate in felul urmator:

  • 2 sus,
  • 2 in partea din fata,
  • 1 in spate,
  • 1 in lateral in dreptul placilor de extensie (placa video, placa de sunet, tv tuner etc.).

Pe langa cele 6 locuri pentru ventilatoare sunt necesare si spatii pentru aerisire care sa se afle in dreptul HDD-urilor si in dreptul placii de baza.

Conform imaginii de mai jos, ventilatorul 1 si ventilatorul 2 vor fi asezate in dreptul hdd-urilor sau ssd-urilor si turatia setata la 100%. Acestea au dublu rol pentru ca vor introduce aer rece dar vor indeparta si aerul cald eliberat de mediile de stocare. Aerul cald va fi scos din carcasa prin partea de jos si prin spatele carcasei.

Ventilatorul 3 si ventilatorul 4 au rol doar de a introduce aer rece. Ventilatorul 4 trebuie setat la 5-10% din capacitatea sa, pentru a nu perturba fluxul de aer creat de cooler-ul procesorului. Este recomandat ca ventilatorul 4 sa introduca aer, sau locul unde acesta vine montat sa fie lasat liber.

Ventilatorul 3 trebuie setat la 15-25%. Ventilatorul 5 trebuie sa scoata aerul cald din partea de sus a carcasei.

Ventilatorul 6 trebuie setat la 40-50%, si montat pe panoul lateral, in dreptul placii video si a celorlalte placi. Pe langa cele 6 ventilatoare se vor mai gasi inca 1 ventilator pe radiatorul procesorului, 1 ventilator la placa video, si posibil inca alte 2 la sursa.

În plus, este indicat să verificăm periodic ventilatoarele pentru a ne asigura că sunt curate și că funcționează corect, că nu s-au acumulat scame și nici nu s-a depus suficient praf pe / printre componente încât circularea corecta a aerului rece să fie afectată.

Important:

  • Pentru o răcire eficientă, nu instalați mai multe ventilatoare decât cele prevăzute de fabricantul carcasei.
  • Pentru a menține un curs corect al aerului în interiorul unității nu renunțați la niciunul dintre capacele carcasei.
  • Dacă vreți să schimbați ventilatoarele faceți tot posibilul să păstrați raportul dintre rotații / dimensiuni similar celui inițial (cantitatea de aer cald scoasă din carcasă trebuie să fie similară cantității de aer rece introduse).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.