Credeți că este posibil să ajungeți la 10 Gbps cu fibra Digi?

Digi a lansat o nouă ofertă pentru conexiune la internet FTTH cu viteză simetrică ultra-rapidă de 10 Gbps. Serviciul va fi pus la dispoziția utilizatorilor în trei etape.

Acum, beneficiază clienții care locuiesc în sectorul I al Capitalei, urmând ca în luna decembrie să fie oferit tuturor utilizatorilor din București. Apoi, din anul următor 2022 va putea fi contractat de toate reședințele de județ, începând cu: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara.

Ținând cont de faptul că 10 Gbps este cea mai rapidă viteză pe care o poate angaja în prezent orice utilizator casnic în România, putem oare cu adevărat să atingem aceste viteze în casa noastră? Astăzi, în acest articol, voi explica din punct de vedere tehnic, cum este aproape imposibil să profitați de aceste viteze.

Digi și noua conexiune de 10 Gbps

Digi a intrat pe deplin pe lista operatorilor care și-au actualizat rețeaua de fibră la standardul XGS-PON în rețelele FTTH, un standard mult mai rapid decât actualul GPON pe care îl folosesc de obicei majoritatea operatorilor din România.

Acest nou standard ne permite să atingem o viteză de până la 9.953 Gbps în download și până la 9.953 Gbps în upload, prin urmare, vom avea o conexiune care va ajunge la aproape 10 Gbps simetric pentru fiecare port din OLT (optical line terminal) pe care îl are operatorul.

Un detaliu foarte important este că în condițiile pe care se bazează Digi indică faptul că viteza medie de descărcare este de aproximativ 8 Gbps real, iar cu o viteză minimă de 5 Gbps în anumite cazuri.

Operatorul explică că, datorită protocoalelor de comunicare, aceasta este viteza maximă reală pe care o vom putea atinge și nu vom ajunge la 10Gbps de conexiune, așadar,

Desigur, arhitectura unei rețele XGS-PON este foarte asemănătoare cu cea a unei rețele GPON, prin urmare, fluxul care merge de la un port OLT la casa noastră, trecând prin diferite splittere optice și CTO, este împărtășit cu restul clienților.

Router Zyxel AX7501-B0 pentru 10G

Adică viteza pe care o vom atinge dacă există un singur client conectat la un moment dat este de până la 8 Gbps în descărcare (conform Digi), dar dacă sunt mai mulți clienți această viteză este partajată cu restul, deci doar la momente specifice în care neavând „trafic” de la vecini am putea atinge aceste viteze.

Ca să putem ajunge la această viteză de 10 Gb, operatorul urmează să furnizeze un router de înaltă performanță cu un port 10 G, modelul este Zyxel AX7501-B0 și vă vom explica mai jos specificațiile tehnice ale acestuia.

Principalele caracteristici ale acestui router Zyxel AX7501-B0 sunt că încorporează un port SFP+ de 10 Gbps pentru intrarea conexiunii de fibră , ONT-ul este integrat în acest modul SFP+ care este foarte comun în switch-urile și routerele profesionale.

Acest „adaptor” SC/APC la SFP + fibră se conectează direct la router pentru a ne oferi o conexiune la Internet.

 

Caracteristicile wireless ale acestui router sunt că are dual band simultan cu WiFi clasa AX6000 6. În banda de 2.4GHz putem atinge o viteză de până la 1148 Mbps, datorită celor patru antene în configurația MU-MIMO 4T4R.

În banda de 5GHz putem atinge o viteză de până la 4804 Mbps, datorită celor patru antene în configurația MU-MIMO 4T4R și lățimii de canal de 160 MHz pe care o suportă, ideală pentru a obține rate de transfer wireless ridicate. Acest model are toate tehnologiile WiFi 6.

În ceea ce privește caracteristicile cablate, avem un total de 4 porturi Gigabit Ethernet pentru LAN , în aceste porturi putem atinge o viteză de până la 1Gbps așa cum am obținut întotdeauna, așa că nu vom putea profita la maximum de conexiune.

Cu toate acestea, Digi a incorporat un port 10G cu standardul 10 GBASE-T pentru a putea conecta un singur dispozitiv prin cablu si sincroniza la viteza maxima. Cu echipamentele pe care le conectăm la acest port, vom putea atinge viteze de până la 8 Gbps pe care le promite Digi.

Restul caracteristicilor sunt încorporarea a două porturi RJ-11 pentru telefoane analogice, conectorul de alimentare și butonul de pornire/oprire al routerului WiFi.

De ce echipamente avem nevoie pentru a obține 10 Gbps de la Digi?

Router-ul are deja un port 10GBASE-T, prin urmare, ceea ce avem nevoie acum este un computer sau un server cu o placă de rețea 10GBASE-T , de exemplu, ASUS XG-C100C este una dintre cele mai bune plăci de rețea Ethernet cu port de 10G pe care o putem cumpăra la prețuri decente.

Odată ce ai o placă de rețea 10G, poți conecta direct la router un cablu Cat 6 de calitate și poți atinge o viteză de sincronizare de 10 Gbps, totuși, recomandarea mea este să cumperi cabluri de rețea Cat 6A sau Cat 7 care acum sunt destul de ieftine, aceste cabluri iti vor garanta viteza maxima posibila si nu vei avea probleme.

Dacă doriți să conectați mai mult de un PC la portul 10GBASE-T pentru a obține viteze mai mari de 1 Gbps, atunci va trebui să cumpărați un switch care să aibă cel puțin un port 10G, pentru a putea să poți să distribui această conexiune.

Dacă aveți deja toate echipamentele de rețea pentru a suporta viteze 10G, trebuie să știți că în puține ocazii veți putea atinge aceste viteze de conexiune la Internet, fie pentru că rețeaua de internet în sine nu este capabilă să atingă aceste viteze, fie propriul computer care nu poate face față acestei conexiuni fulgerătoare.

De ce nu veți primi 10 Gbps de la Digi aproape niciodată

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că nu vei primi niciodată cei 10 Gbps reali de la Digi pentru că operatorul însuși deja ne spune că cel mult vom atinge o viteză de 8 Gbps real în descărcare și încărcare , cu o viteză minimă de aproximativ 5 Gbps.

Adică, conexiunea noastră la Internet va funcționa la viteze cuprinse între 5 Gbps și 8 Gbps, dar nu vom ajunge niciodată în vârful conexiunii FTTH.

Al doilea lucru pe care ar trebui să-l știți este că viteza de 8 Gbps este cu un port OLT, prin urmare, fluxul este partajat cu toți „vecinii” tăi care atârnă de acest OLT., deci dacă toți descarcă sau încarcă date, viteza va oscila între acei 5-8 Gbps, nu știm câți clienți „atârnă” de același OLT.

În cazul în care obțineți o viteză de 8 Gbps dacă vă conectați prin cablu la portul 10GBASE-T, această viteză va fi atinsă numai în propria rețea , adică dacă faceți testul de viteză tipic și serverul de testare a vitezei este găzduit în aceeași rețea ca și Digi, puteți obține 8 Gbps.

De îndată ce faci un test de viteză situat în rețeaua altui operator, nu vom mai fi în aceeași rețea Digi, prin urmare, intrăm în lumea peering-ului și a tranzitului, așa că îți va fi cu adevărat dificil să realizezi aceste conexiuni la viteze de peste 1 Gbps.

În ceea ce privește vitezele de descărcare cu P2P, pentru ca tu să poți descărca, alți colegi trebuie să urce, prin urmare, îți va fi foarte greu să profiti la maximum de această conexiune la Internet pentru că ei vor folosi alți operatori, cu excepția cazului în care tocmai există un client al Digi și ca un peer (și aveți aceeași conexiune), atunci puteți obține rate de transfer ridicate.

Pentru a gestiona viteze de 8 Gbps, ai nevoie de un PC destul de puternic, fie el un computer desktop sau laptop, trebuie să fie cu adevărat puternic pentru a putea gestiona tot traficul de rețea, altfel blocajul va fi în propriul computer, desigur vorbind mereu despre faptul că ai conectat computerele prin cablu și nu prin WiFi.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare dacă intenționăm să descarcăm de pe Internet la viteze de 8 Gbps trebuie să utilizați SSD NVM ca să poți profita de aceste viteze.

Standardul SATA 3 funcționează la o viteză maximă de 6 Gbps, iar dacă vom folosi SSD SATA3 vom atinge o viteză reală de aproximativ 5,5 Gbps, prin urmare, blocajul va fi în interfața hard disk-urilor sau a SSD-urilor.

Dacă intenționați să atingeți aceste viteze prin WiFi, trebuie să știți că nu o veți putea realiza , chiar dacă avem un router din clasa AX6000, viteza maximă reală pe care o vom atinge în banda de 2,4 GHz este de aproximativ 600 Mbps în condiții aproape ideale, în banda de 5GHz această viteză ar putea ajunge până la aproximativ 2Gbps reali, dar mereu folosind plăci de rețea WiFi 6 cu patru antene, lucru care în prezent nu există.

Cea mai populară placă WiFi este Intel AX200 pe care o au majoritatea laptopurilor, cu această placă WiFi viteza maximă reală pe care o vom atinge este de aproximativ 1150 Mbps aproximativ în banda de 5GHz și folosind 160MHz de lățime a canalului.

În concluzie, atingerea celor 8 Gbps reali pe care Digi îi promite se va întâmpla doar în anumite ocazii foarte specifice: doar în propria rețea, deoarece în afara rețelelor proprii ale operatorului depindem de mulți alți factori precum întârzierea procesării pachetelor, încărcarea routerelor și alți factori, în plus, trebuie să utilizați un computer puternic care este conectat prin cablu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.