Diferenta intre curent continuu si curent alternativ

Curentul care trece printr-un conductor mereu in acelasi sens si este produs de o pila electrica sau de un dinam se nmeste curent continuu. Daca curentul are un sens variabil, adica isi schimba sensul de mai multe ori pe secunda si este produs de generatoare de curent alternativ se numeste curent alternativ.

Curentul continuu nu-si schimba tensiunea si nici intensitatea, in schimb la curentul alternativ valoarea intensitatii si a tensiunii nu mai sunt constante, deci se schimba mereu.

            Curentul electric continuu este asemanator unui curent de apa care circula printr-un tub care leaga orificiul de aspiratie cu cel de refulare de la o pompa centrifuga. Curentul de apa are in acest caz mereu acelasi sens.

            Curentul electric alternativ se aseamana cu un curent de apa aspirat si refulat intr-un tub care leaga cele doua supape ale unei pompe cu piston.

            Cand pistonul se misca in sus, curentul de apa are un sens, iar cand se misca in jos un sens invers.

           Curentul alternativ se caracterizeaza prin perioada T si frecventa f. Perioada reprezinta timpul necesar trecerii curentului de doua ori prin zero (ciclu), iar frecventa reprezinta numarul de perioade pe secunda. Intre ele exista relatia: f = 1/T

            Cand circuitul in care ia nastere curentul alternativ nu are bobine, deci este constituit numai de rezistente ohmice (fara spire), fara selfinductie1), (autoinductie) atunci punctele I si E care reprezinta curentul si forta electromotoare din circuit sunt situate pe aceeasi raza a cercului si in acest caz, curentul este in faza cu tensiunea, deci ele trec prin valorile maxime si prin zero in acelasi timp.

            Daca insa circuitul contine un numar apreciabil de spire, se produce o selfinductie L1) importanta, curentul nu mai este in faza cu tensiunea, ramane mereu in urma acesteia. Punctele I si E nu mai sunt pe aceeasi raza ci pe doua raze diferite, facand intre ele un unghi φ, numit diferenta de faza sau decalaj intre curent si tensiune.

            Pentru curentul alternativ, intensitatea este data de relatia:

I = ________U_____

     √ R² + (2 π f)² L²

            1) Inductia produsa intr-un circuit de variatia intensitatii curentului care strabate acel circuit.

in care,

            U – tensiunea in volti aplicata la borne;

            f – frecventa curentului produs in circuit;

            R – rezistenta in ohmi;

            L – inductivitatea circuitului in henry.

            Expresia de mai sus reprezinta legea lui Ohm aplicata la curentul alternativ.

            Marimea √ R3 + (2 π f)2L² = Z se numeste impedanta si se masoara in ohmi.

            Relatia 2 π f reprezinta pulsatia curentului alternativ, se noteaza cu ω. In acest caz impedanta se mai poate scrie sub forma:

Z = √ R² + ω² L²

            Puterea reala a curentului electric are valoarea:

P = UI cos φ

in care, cos φ este un coeficient numeric care poarta denumirea de factorul de putere al circuitului si variaza intre zero si 1. Vloarea lui este data de relatia:

Cos φ = ______R______

            √ R² + L² ω²

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.