Instalarea unei monturi H-H

În primul rînd ce înseamnă montură HH şi motor HH.

  • montura HH este o montură pentru antena parabolică care este capabilă să ducă antena din orizont în orizont (Horizont – Horizont) păstrînd poziţia antenei pe arcul de cerc imaginar pe care se găsesc sateliţii geostaţionari.
  • motorul HH este un dispozitiv care înlocuieşte montura cu un motor care cu ajutorul softului (usals) cu care este echipat receiverul mişcă antena şi o poziţionează pe coordonatele satelitului de care avem nevoie.

Condiţia esenţială pentru ca antena să recepţioneze sateliţii de pe arcul geostaţionar vizibili din locaţia dată este ca axul pe care facem instalarea atît a monturii cît şi a motorului să fie perfect vertical, la boloboc.
La montura HH pentru a mişca antena avem nevoie de un actuator, (un dispozitiv cu ajutorul căruia antena este mutată de la un satelit la altul cu sprijinul motorului pe care actuatorul îl are în componenţă).

Pe lîngă actuator mai avem nevoie de un poziţioner. Acesta memorează poziţia fiecărui satelit în parte şi controlează actuatorul în timpul mişcării de la un satelit la altul.Din cînd în cînd la acest dispozitiv trebuie să facem corecţii.
Motorul HH are avantajul că nu are nevoie de actuator, poziţioner şi montură polară. De asemenea cablurile de care are nevoie un sistem cu actuator şi poziţioner la motorul HH lipsesc.

Comenzile sînt transmise prin cablul care se duce la LNB. Un atuu în plus este precizia pe care acest sistem o prezintă. Receiverul joacă rolul poziţionerului.
Este foarte important ca receptorul să aibă funcţia USALS (sau măcar GO TO X). Asta simplifică şi mai mult reglarea, pentru ca odată Sudul găsit, antena se poziţionează singură pe azimutul celorlalţi sateliţi (eroarea există în funcţie de cît bine ai găsit Sudul). Rămîne doar de reglat fin declinaţia/elevaţia. Singurul reper de care trebuie să avem grijă este ca antena să nu depăşească dimensiunile pentru care motorul HH este construit. Dacă motorul suportă doar o antenă de 90 de cm de aluminiu este interzis să punem pe motor una mai mare sau mai grea pentru că motorul şi subansamblurile sale se distrug.
În ceea ce priveşte declinaţia aici se pot întîmpina probleme pentru că comercianţii nu ştiu şi nici nu sînt în stare să îţi comunice unghiul offset al antenei.

Din această cauză după ce ai găsit sudul declinaţia o găseşti mişcînd în sus sau în jos antena.
După ce s-a găsit sudul şi respectiv satelitul Arabsat de la 26 grade est, la Braşov motorul HH va găsi toţi sateliţii recepţionabili de pe arcul geostaţionar.
La setarea receiverului trebuie avut grijă să introducem datele corecte pe care le cere softul receiverului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.