Microsoft înregistrează adresele IP atribuite PC-urilor cu Windows piratat, putând folosi informaţia în instanţă

Instalat pe sute de milioane de PC-uri din lumea întreagă, sistemul de operare Windows ocupă un loc fruntaş în topul pirateriei software, adjudecat fără prea mare efort şi datorită faptului că Microsoft tratează cu lejeritate această practică, tolerând folosirea versiunilor Windows piratate în rândul utilizatorilor obişnuiţi. Altfel stau lucrurile când vine vorba de companii, depistate cu sute de PC-uri având versiuni Windows instalate şi activate ilegal.riscuri-windows-fara-licentaLuăm spre exemplu o companie cu sediul în oraşul american Seattle, acuzată de Microsoft că ar fi activat ilegal sute de copii Windows 7. În susţinerea acuzaţiilor formulate la un tribunal din Washington, gigantul american a ataşat la dosar un document menţionând adresa IP la care au fost detectate presupusele activităţi suspicioase.

Cât despre modul obţinerii respectivei adrese IP, oficialii companiei au explicat că ˝Microsoft analizează datele furnizate în mod voluntar de utilizatori în timpul procesului de activare, conţinând şi adresa IP a dispozitivului respectiv˝. Microsoft precizează că uneltele aflate la dispoziţia companiei ˝permit analizarea a miliarde de activări pentru produse Microsoft, evidenţiind adresele IP suspecte de activarea copiilor software piratate˝.

Dacă ˝micii piraţi˝ trec oarecum neobservaţi, altfel stau lucrurile pentru adresele IP asociate cu sute de activări clandestine, aparţinând unor companii cu zeci sau sute de angajaţi. În cazul de faţă, Microsoft acuză compania din Seattle de folosirea a sute de copii Windows 7 activate prin folosirea unor chei de utilizator ˝furate˝ din rândul partenerilor Microsoft, invalide sau cu activări pe mai multe PC-uri decât permite licenţa atribuită.

Pe lângă pedepsele prevăzute de lege, Microsoft solicită şi confiscarea tuturor materialelor care fac obiectul acestor încălcări, respectiv plata unor despăgubiri corespunzătoare veniturilor rămase nerealizate şi taxe de judecată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.