Electrician în Marea Britanie. Toate informaţiile le găseşti aici

In Marea Britanie, rutele de calificare si obtinere a unuia dintre cardurile de electrician autorizat sunt destul de complexe.  Ca electrician, veţi repara circuite electrice şi veţi cabla diferite locaţii, fie că este vorba de sediile unor firme sau de case particulare.

Pentru a vă califica în această meserie va trebui să obţineţi Level 3 NVQ Diploma de la City&Guilds.

Ca electrician va trebui să fiţi foarte organizat şi să fiți atent la cel mai mic detaliu. De asemenea, va trebui să cunoaşteţi şi să înţelegeţi toate regulile care ţin de siguranţa muncii şi a rezultatului muncii dumneavoastră.

Ce presupune munca unui electrician

Dacă sunteţi interesat de electricitate şi vă place ideea unei activităţi diverse, atunci aceasta poate fi cariera pe care o căutaţi.

Electricienii lucrează într-o varietate foarte mare de proiecte, de la aducerea luminii în casele oamenilor până la implicarea în vaste proiecte inginereşti. Munca lor poate merge de la transportul datelor prin intermediul cablurilor de fibră optică până la programarea computerelor cu care sunt dotate casele şi sediile de firmă “inteligente”. De asemenea, ei pot lucra cu tehnologie sustenabilă, cum ar fi turbinele de vânt sau sistemele fotovoltaice, care transformă lumina soarelui în energie.

Ca electrician veţi instala, testa şi inspecta diferite echipamente, vă veți asigura că sistemele electrotehnice funcționează şi, normal, veţi detecta şi repara problemele existente.

Carierele electrotehnice sunt împărţite în mai multe domenii:

 • Electrician de instalare (instalator): acesta instalează sistemele electrice, iluminarea, protecţia împotriva incendiilor, sistemele de securitate şi cele de date din orice tip de clădire;
 • Electrician de întreţinere: acesta verifică sistemele la date prestabilitite pentru a se asigura că funcţionează eficient și în siguranță;
 • Constructorii de tablouri de comandă: au responsabilitatea de a construi şi instala panourile de comandă care operează sistemele electrice din clădiri;
 • Electricienii reparatori de mecanisme electrice și rebobinatorii: repararea şi întreţinerea motoarelor electrice şi a altor maşinării, cum ar fi transformatoarele, pentru a se asigura că funcţionează corect;
 • Electricienii de sisteme de circulaţie: instalarea şi întreţinerea sistemelor de iluminat stradal şi a sistemelor electrice de ghidare a circulaţiei pe străzi și autostrăzi.

Aţi putea lucra în toate tipurile de clădiri, cum sunt casele, birourile, magazinele sau stadioanele de sport. De asemenea, aţi putea ajunge să supervizaţi o echipă de oameni.

Depinzând de natura exactă a proiectului, aţi putea lucra pe un șantier, adică într-un loc zgomotos, prăfuit și rece. S-ar putea să fie nevoie să lucraţi în spaţii mici şi lipsite de confort, pentru a ajunge la echipament şi cabluri, iar uneori aţi putea lucra la înălţime folosind diferite tipuri de echipamente, cum ar fi schelele.

Orele de lucru

În mod normal va fi vorba de cele 37 de ore/săptămână, de luni până vineri, cu posibilitatea de a face ore suplimentare. De asemenea, aţi putea lucra în schimburi sau aţi putea fi chemat doar când e de lucru (în locurile unde se lucrează non-stop).

S-ar putea să călătoriţi local între mai multe locuri de muncă, iar unele proiecte ar putea impune să staţi o noapte sau mai multe departe de casă.

Venitul

Cei care sunt în primul an de ucenicie ar putea porni de la 8.000 lire/an.

Cei proaspăt calificaţi pot câştiga 17.000 lire/an, iar cei experimentaţi ajung şi la peste 30.000 lire/an.

Unii angajatori plătesc mai mult, şi s-ar putea să primiţi şi bonusuri şi plata pentru orele suplimentare. Salariul va depinde întotdeauna de angajator şi de zona în care locuiţi din Marea Britanie.

Există reguli în ceea ce priveşte compensarea cheltuielilor de călătorie, şi a celor de cazare, când aceasta este necesară.

Cifrele de mai sus sunt orientative.

Cerinţele la intrarea în branșă

Pentru a lucra ca electrician calificat, veţi avea nevoie să obţineţi o NVQ Diploma sau Scottish Vocational Qualifications (SVQ) Level 3. De asemenea, ați putea avea nevoie de o pregătire suplimentară dacă doriţi să faceţi muncă specializată, cum ar fi instalarea sistemelor tehnologice de mediu.

Puteţi începe ca ucenic încă de când sunteţi la şcoală sau la colegiu. Astfel, veţi combina mersul la ucenicie cu cursurile de la şcoală. În mod normal este nevoie de 3 sau 4 ani pentru a vă completa școala și ucenicia.

Dacă nu sunteţi în situaţia de a putea începe ucenicia imediat, există programe care vă ajută să faceți tranziția către ucenicie, instruire suplimentară sau un loc de muncă. Pentru a afla mai multe amănunte, vorbiţi cu consilierul de cariere local.

Unele programe de ucenicie sunt deschise persoanelor de peste 25 de ani, deși numărul de locuri poate fi limitat. Dacă aveţi peste 25 de ani şi sunteţi angajat sau aţi putea fi evaluat pe loc, atunci puteţi să vă pregătiţi pentru NVQ Diploma/SVQ fără să mai fie nevoie să treceţi prin perioada de ucenicie.

Electricienii calificaţi peste hotare

Dacă v-aţi specializat ca electrician în afara Marii Britanii, vă puteţi înregistra cu JIB Electrotehnical Card Scheme (ECS). Pentru asta aveți nevoie de trei lucruri:

 • contactaţi UK NARIC pentru a vedea dacă respectiva calificare se potriveşte cu cerinţele din Marea Britanie;
 • completaţi City & Guilds 17th Edition IEE Wiring Regulations (2382);
 • treceţi ECS Health and Safety Assessment.

De asemenea, s-ar putea să fie nevoie să contactați programele de certificare de mai jos pentru a afla detalii despre modul în care să faceți față cerințelor Part P ale Building Regulations:

S-ar putea să aveţi nevoie şi de un permis de conducere.

Instruire și perfecționare

Dacă faceţi deja munca unui electrician dar încă nu aveţi calificarea respectivă, atunci se poate să cereți să vi se evalueze cunoștințele și experienţa de către City&Guilds sau EAL NVQs, sau noua NVQ Level 3 Diplomas. Instruirea ulterioară va depinde de rezultatele evaluării. Pentru detalii, contactaţi colegiile şi centrele de pregătire.

Angajatorul v-ar putea cere să obțineți două calificări în plus:

 • City&Guilds (2391) Inspection, Testing and Certification of Installations;
 • City&Guilds (2382) 17the Edition IEE Wiring Regulations.

Portable Appliance Testing (PAT)

Dacă job-ul vă impune să purtaţi aparate portabile de testare (cunoscute ca “PAT testing”), va trebui să treceţi printr-o perioadă de pregătire. Cursul City & Guilds In-service Inspection and Testing of Electrical Equipment (2377) este o alegere comună. Însă orice curs care îndeplineşte cerinţele IEE Codes of Practice va fi bun.

Nu este mereu necesar să fiţi electrician calificat pentru a folosi PAT Testing, dar va trebui să vă dovediţi capacităţile. Acest lucru este demonstrat fie de o calificare, fie de experienţa de lucru. Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul PAT Testing Information: http://www.pat-testing.info/.

Electrical Safety şi Part P (regulile privind siguranţa)

Part P din Building Regulations spune că anumite tipuri de muncă electrică dintr-o casă trebuie aprobate de un contractant certificat sau de un inspector specializat. Puteţi să vă certificaţi propria muncă prin parcurgerea unui scurt program Part P.

Cerințele de intrare într-un program de instruire vor depinde de calificările și experiența dumneavoastră. Unele programe oferă pregătire suplimentară dacă aveți nevoie de, să zicem, 17th Edition Wiring Regulations. Verificați oferta înainte de a vă înscrie.

Traditional Building Skills Bursary Scheme

Scopul principal al acestui program este acela de a reduce deficitul de mână de lucru calificată în meşteşugurile tradiţionale şi sectorul de arhitectură veche. Face acest lucru prin oferirea unor burse de pregătire şi organizarea unor programe de pregătire suplimentare pentru cei care îndeplinesc condiţiile necesare.

Pentru a afla mai multe, vizitaţi site-ul programului: http://www.buildingbursaries.org.uk/.

Tehnologii ale mediului

Guvernul a impus câteva ţinte clare legate de o eficienţă energetică sporită. Cu o pregătire suplimentară aţi putea primi aprobarea de a instala şi întreţine tehnologii sustenabile, aşa cum ar fi sistemele solare. Unii angajatori ar putea plăti jumătate din costul instruirii de care aveţi nevoie pentru calificarea în tehnologii ale mediului, cum ar fi instalarea sistemelor de încălzire  solare.

Pentru a afla mai multe, apelaţi la site-urile de mai jos:

Puteţi să vă continuaţi perfecționarea profesională prin obţinerea unor calificări ca NVQ Diploma/SVQ Level 4, HNC, HNCD sau o diplomă în Building Services Engineering. Dacă doriţi să faceţi un curs, atunci multe dintre universităţi sau instituţii similare vor accepta o calificare relevantă, sau vor lua în considerare experienţa de care dispuneţi, în locul tradiţionalei diplome academice.

Puteţi căuta cursurile full-time de care aveţi nevoie pe site-ul Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), sau să contactaţi personal instituţiile respective pentru a afla care sunt variantele de curs part-time (http://www.ucas.com/).

The Institution of Engineering and Technology (IET) oferă programe de înscriere pentru diferite grade de pregătire. Calitatea de membru vă va asigura accesul la mai multe programe de instruire și cursuri. Pentru mai multe informaţii apelaţi la site-ul IET: http://www.theiet.org/.

Abilităţi şi cunoştinţe

Pentru a fi electrician trebuie să aveţi:

 • aptitudini practice și tehnice bune;
 • abilitatea de a aplica metodic şi sigur schemele şi desenele tehnice, planurile de construcţie, diagramele de cablare și alte instrucțiuni;
 • abilitatea de a lucra atent, metodic şi sigur;
 • abilitatea de a măsura cu acuratețe;
 • să nu aveţi probleme cu înălţimea şi să puteţi lucra în orice mediu, pe orice vreme;
 • capacitatea de a lucra în spaţii strâmte;
 • capacitatea de a vă exprima clar, oral şi în scris;
 • abilitatea de a lucra atât în echipă, cât şi de unul singur;
 • să fiţi flexibil în atitudine;
 • capacitatea de a rezolva problemele apărute;
 • capacităţi bune de evaluare şi analitice;
 • abilitatea de a planifica şi organiza munca altora, dar şi aceea de a-i motiva.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.