LISTA MUST CARRY pentru 2015

must-carry-tvConsiliul Național al Audiovizualului a luat la cunoștință noua listă a posturilor libere la retransmisie pe anul 2015, urmând ca aceasta să fie publicată pe site-ul instituției.

La lista celor 28 de televiziuni comerciale, se adaugă și posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și regionalele postului public, dar și TV5 și Moldova 1 (amânat până la rezolvarea de către Compania Teleradio- Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României).

Mynele TV, Transilvania Live (Look Plus) și Look TV, prezente în lista din 2014, nu mai apar în cea din 2015. Ultimele două posturi au ieșit din listă în cursul anului trecut, după ce au început să difuzeze meciurile din Liga I.

Digi24, postul de știri al RCS&RDS rămâne în lista must carry. Postul a urcat de pe locul 13, pe 10 în topul întocmit în funcție de audiență.

Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.

Posturile sunt ordonate după audiență și au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.

Lista posturilor din must carry:

 1. Antena 1
 2. Kanal D
 3. Antena 3
 4. Romania Tv
 5. Prima TV
 6. Național TV
 7. B1 TV
 8. Realitatea TV
 9. Antena Stars
 10. Digi24
 11. Favorit TV
 12. Euforia Lifestyle Tv
 13. Kiss Tv
 14. Taraf TV
 15. ZU TV
 16. Trinitas Tv
 17. U Tv
 18. Music Channel
 19. National 24 Plus
 20. TV H
 21. Neptun TV
 22. Speranta Tv
 23. Nasul Tv
 24. H!t Music Channel
 25. Inedit Tv
 26. Alfa Omega Tv
 27. Travel Mix
 28. Credo TV

Stațiile locale din lista must carry

Stațiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele șapte locuri)

1. West TV Arad,

2. Vox TV Regional (Galați)

3.  Erdely TV (Târgu Mureș)

4. Kapital TV (Petroșani)

5. Est TV (Piatra Neamț)

6. Intermedia (Suceava)

7. MDI (Târgoviște)

8. Litoral TV (Năvodari)

9. Valea Prahovei TV (Ploiești)

10. TV Buzău (Buzău)

11. TeleMoldova Plus (Piatra Neamț)

12 – 16. Digi24 (Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara)

17. Informația TV (Satu Mare)

18. TVSudEst (Râmnicu Sărat)

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.