Ce este Windows PowerShell

PowerShell este un instrument mult mai puternic decât Linia de comandă. Într-un fel, este o aplicație menită să înlocuiască utilitarul Linie de comandă deoarece oferă mai multă putere și mai mult control asupra sistemului de operare.

Ce este PowerShell?

Pentru a înțelege mai ușor ce este Windows PowerShell, ar trebui să definim prima dată ce este un shell . În informatică, un shell este o interfață care oferă acces la diferite servicii ale unui sistem de operare. Un shell poate fi bazat pe linia de comandă sau poate include o interfață grafică.

Windows PowerShell este un shell dezvoltat de Microsoft cu scopul automatizării a diverse sarcini. Acest shell puternic este bazat pe .NET framework și include atât o interfață tip linie de comandă cât și un limbaj de scriptare.

Pe lângă asta, mai oferă și Windows PowerShell ISE . ISE vine de la Integrated Scripting Environment (mediu integrat de scriptare) și constă într-o interfață grafică ce îți permite să creezi scripturi (programe) fără să fie nevoie să tastezi comenzi întregi în linia de comandă.

Pentru a-ți da o idee despre cât de puternic este Windows PowerShell reține că, până în prezent, a fost folosit în întreaga familie de sisteme de operare Microsoft începând de la Windows NT 4.0.

Prima versiune de Windows PowerShell a fost lansată în Noiembrie 2006 pentru Windows XP, Windows Server 2003 și Windows Vista. Cea mai recentă versiune este Windows PowerShell 5.0 și este inclusă implicit în Windows 10. Ea este disponibilă și pentru Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 și Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 și Windows 8.1 (edițiile Pro și Enterprise).

Ce poți face cu PowerShell?

Microsoft a proiectat Windows PowerShell pentru a te ajuta să automatizezi și să rezolvi rapid diferite sarcini administrative care consumă timp și resurse. De exemplu, poți folosi Windows PowerShell pentru a afișa toate dispozitivele USB instalate pe unul sau mai multe calculatoare dintr-o rețea sau poți configura o sarcină care durează mult timp să ruleze în fundal în timp ce tu lucrezi la altceva. De asemenea, poți să identifici și să oprești procese care nu răspund la comenzi ori să filtrezi diferite informații despre calculatoarele dintr-o rețea și să le exporți în format HTML.

Opțiunile oferite de Windows PowerShell îți permit să simplifici și să automatizezi sarcini repetitive prin crearea de scripturi și combinarea mai multor comenzi.

Dacă ești un administrator de rețea, vei vedea că Windows PowerShell este foarte util în lucrul cu Active Directory. Deoarece conține sute de comenzi configurabile, gradul de productivitate oferit de PowerShell este foarte ridicat.

PowerShell îți permite să faci mult mai multe lucruri decât pot fi dezbătute în acest articol. Dacă vrei să vezi câteva detalii despre ce este nou în ultima versiune de Windows PowerShell pentru Windows 10, deschide pagina oficială de la Microsoft: What’s New in Windows PowerShell.

Unde pot găsi PowerShell în Windows 10?

Cea mai rapidă metodă de a deschide Powershell în Windows 10 este să folosești câmpul de căutare al Cortanei de pe bara de activități. Scrie cuvântul cheie powershell” și apoi apasă pe rezultatul Windows PowerShell.

Cine folosește frecvent PowerShell?

Fără îndoială, PowerShell este arma preferată a multor administratori IT. Pe bună dreptate, deoarece poate simplifica foarte mult eforturile de gestionare a rețelelor companiilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.