Ce este P45 şi de ce trebuie sa ceri mereu această hârtie

P45 se elibereaza in Marea Britanie și Irlanda la sfirsit de contract sau la renuntarea contractului.

Exemplu: Daca renuntati la locul  de munca, sau daca sunteti dat afara (vi se desface contractul de munca) compania este obligata sa informeze HMRC-ul, iar acestia va vor trimite dupa o luna P45 ceea ce dovedeste ca angajatorul a platit taxele dumneavoastra catre stat.

Ce este de fapt acest P45?
Este dovada ca ati renuntat sa muncit pentru compania respectiva. P45 contine 3 pagini.

Ce trebuie sa fac cu el?
Daca va angajati la alta companie trebuie sa pastrati partea 1 pentru dumneavoastra si sa dati partea 2 si partea 3 noului angajator.

De ce trebuie sa fac asta?
Daca omiteti sa dati partea 2 si partea 3 la angajator codul dumneavoastra de taxe v-a deveni cod de taxe de urgenta ceea ce inseamna ca o sa platiti taxe mai mari decit ati platit pina acum.

De ce?
Pentru ca cei de la HMRC vor crede ca noul loc de munca este de fapt o a doua munca! E ca si cum ati avea doua locuri de munca. Toti stim ca cei care lucreaza mai mult platesc taxe mai mari.


Ce fac cu prima parte din P45?!
Prima parte o pastrati pentru dumneavoastra.

De ce?
1). In unele cazuri unii dintre voi iau hotarirea sa lucreze ca self-employed dupa ce au fost angajati. In momentul in care trebuie sa inchideti taxele in aprilie sunteti obligati sa declarati TOT venitul anual! Pe acest P45 aveti venitul anual ca angajat. Trebuie sa dati o copie si celor care se ocupa de taxele dumeavoastra ca declaratia anuala sa fie corecta si sa nu va treziti cu amenzi inutile.
2). Altii dintre voi au luat hotarirea sa paraseasca UK-ul si sa plece in alta tara sau sa se intoarca in Romania. In acest caz multi vor sa aplice pentru rambursare de taxe. Acest lucru se face tot in baza partii 2 si partii 3 din P45. Daca nu detii acest P45 nu ai nci o sansa ca aplicatia ta sa fie luata in considerare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.