Ce este UPnP și de ce este o problemă pentru securitatea rețelei?

UPnP vine de la Plug and Play universal . Este o serie de protocoale de comunicații care au ca obiectiv conectarea și descoperirea mai multor dispozitive din rețea într-un mod simplu, precum imprimante, puncte de acces sau un telefon mobil. Acum, aceasta poate fi o problemă pentru securitatea rețelei dacă nu luăm măsurile adecvate, așa cum vom explica în acest articol.

Ce este UPnP

După cum spunem, este un set de protocoale de comunicare pentru a facilita utilizarea anumitor dispozitive din rețea . De exemplu, conectarea punctelor de acces, a unui computer, a unei imprimante … Ne permite să partajăm date, să accesăm aceste dispozitive într-un mod simplu.

Putem spune că este ceva ideal pentru casa , deoarece acolo vom conecta echipamente în care avem încredere și nu vor exista utilizatori externi.

Îl putem compara puțin cu Plug and Play, tehnologia care vă permite să conectați un pendrive și multe alte dispozitive la un computer, de exemplu, fără a fi nevoie să configurați nimic anterior. Acestea sunt similare în sensul că odată ce conectăm un dispozitiv nu va trebui să configurăm nimic și acesta va stabili comunicări automat.

Cum funcționează UPnP

Când conectăm o imprimantă, de exemplu, procesul este simplu. Primul lucru pe care îl va face este să încerce obțineți o adresă IP printr-un proces numit DHCP. Acest pas nu este diferit de celelalte computere și practic toate routerele moderne acceptă în prezent DHCP.

Odată ce acel dispozitiv UPnP a obținut o adresă IP, ceea ce face este să caute un punct de control , care în acest caz ar fi routerul. Practic, ceea ce face este să trimită informații către router despre dispozitivul în sine, producătorul, versiunea de firmware, funcționalitatea acestuia …

Să luăm ca exemplu că conectăm o imprimantă. Routerul obține informații despre ce model este, funcționalitatea sa, versiunea firmware-ului … Mai târziu, când dorim să instalăm imprimanta pe computerul nostru, routerul însuși oferă acele informații pe care le-a colectat deja.

În plus, datorită protocolului UPnP, și alte dispozitive de divertisment pot fi conectate între ele. Aceasta, de exemplu, vă permite să transferați muzică sau videoclipuri de la un computer la altul într-un mod simplu și rapid.

De ce UPnP este un risc

Am văzut pozitivele UPnP. Am observat că este un protocol care face lucrurile mai ușoare atunci când conectați alte computere la rețea. Acum, tocmai acest lucru poate fi și un problemă de securitate și compromite dispozitivele noastre.

Una dintre principalele probleme este că este concepută special pentru casă. Ce inseamna asta? Practic înseamnă că veți avea încredere deplină în acele dispozitive pe care le conectăm. Înțelegeți că sunt fiabile, că nu vor reprezenta un problemă pentru rețeaua noastră . Se bazează pe faptul că rețeaua noastră va fi protejată corespunzător din exterior și nu vor exista intruși.

Acest lucru pe care l-am menționat face ca UPnP să nu aibă autentificare de bază iar dispozitivele pot fi expuse la posibile atacuri cibernetice. În cazul în care routerul nostru avea o anumită vulnerabilitate neperfectată, că rețeaua Wi-Fi nu era protejată sau că cineva avea acces la aceasta, aceasta putea compromite securitatea rețelei noastre. În același mod, ar putea fi o problemă dacă conectăm un dispozitiv nesigur.

UPnP are capacitatea de a uniformiza deschideți rețeaua noastră la găurile de securitate. De exemplu, ar putea permite rețelei noastre să solicite deschiderea anumitor porturi, prin intermediul cărora ar putea fi executate cereri rău intenționate.

În mod logic, ceea ce am menționat este agravat dacă vom folosi o rețea de afaceri, într-un loc public sau în orice spațiu în care există mulți utilizatori conectați. Ar putea expune serios securitatea și confidențialitatea noastră.

Ce trebuie să faceți pentru a utiliza UPnP în siguranță

În primul rând, ceva de bază ar fi dezactivarea UPnP a routerului nostru dacă nu îl vom folosi. Nu există o protecție mai bună decât aceea pentru a evita problemele pe care le-am menționat și pentru a avea un fel de surpriză neplăcută. Cu toate acestea, dacă dorim să-l folosim, trebuie să ținem cont de câțiva factori fundamentali.

Actualizați firmware-ul routerului

Ceva de bază pentru a ne proteja nu numai de această problemă, ci și de orice alte similare, este să menținem firmware-ul routerului actualizat. Am văzut că de multe ori pot apărea vulnerabilități care pun în pericol securitatea. Ei pot profita de aceste defecte pentru a răspândi amenințări.

Sfatul nostru este să păstrăm întotdeauna firmware-ul routerului actualizat corect. Este esențial să avem cele mai recente versiuni pentru a nu ne expune rețeaua atunci când folosim protocolul UPnP.

Utilizați parole puternice

Desigur, trebuie să ținem cont și de importanța de a avea parole sigure și complexe . Aici trebuie să menționați atât parola pentru a accesa routerul în sine, cât și cea a rețelei Wi-Fi. Scopul este de a preveni intrușii care pot intra și ne pot afecta securitatea.

Această parolă trebuie să aibă litere (majuscule și mici), cifre și alte simboluri speciale. Toate acestea, de asemenea, în mod aleatoriu și cu o lungime considerabilă pentru a face dificilă constatarea.

Verificați ce dispozitive conectăm la router

De asemenea, trebuie să ținem cont ce dispozitive conectăm la router sau ce dispozitive sunt deja conectate. Vedem ceva ciudat? Există dispozitive care nu mai trebuie conectate? Luând în considerare acest lucru, ne putem salva de problemele care afectează securitatea rețelei.

Păstrarea echipamentului în siguranță

În plus, este necesar să indicați importanța păstrarea corectă a echipamentului . Trebuie să avem instrumente de securitate, să le menținem actualizate și să instalăm numai instrumente fiabile descărcate din surse oficiale. Astfel vom evita problemele.

Resetați setările din fabrică dacă aveți dubii

Uneori se poate întâmpla să avem îndoieli despre un dispozitiv. Ne putem gândi că a suferit un anumit tip de atac, că am instalat un software în care nu avem încredere, etc. Ceva pe care îl putem face, de asemenea, este să restabilim setările din fabrică în cazul în care avem întrebări.

Pe scurt, acestea sunt câteva sfaturi interesante pentru a menține întotdeauna securitatea atunci când utilizați protocolul UPnP. Este important să ne protejăm rețeaua în orice moment și să nu facem greșeli.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.