Ce este un atac ddos ?

Internetul a devenit pentru toata lumea un instrument cu ajutorul caruia fiecare isi poate satisface o varietate de nevoi. De la promovarea unui business offline sau online si acoperirea nevoii de informare, pana la socializare si schimb de opinii.
schemaddosOdata cu aceste avantaje, de care incercam sa profitam la maximum, avem parte si de unii oameni mai rau intentionati, care doresc sa provoace pagube in randul utilizatorilor de internet. Pornind de la ideea ca “a face rau nu este greu, insa a face bine este cu adevarat greu”, s-au descoperit si dezvoltat o multitudine de tehnici prin care un website sau simplu utilizator de internet poate fi atacat, iar din toate tehnicile intalnite, cea mai agresiva, des aplicata si greu de combatut este atacul DDOS

Ce este DDOS ?

Atacul DDOS este cea mai intalnita forma de atac avand ca tinta website-uri importante, mai rar calculatoare personale. In alte cuvinte este metoda perfecta de a scoate efectiv din functiune un website, cu scopul de a genera cat mai multe pierderi financiare si a scadea profitul unei firme. Va puteti gandi ce impact poate avea un atac de tip DDOS asupra unui magazin virtual cunoscut? Ar fi suficiente cateva ore de offline pentru un magazin online pentru a pierde comenzi si clienti importanti. In Statele Unite, unde cateva corporatii au fost victimele celor rai intentionati, pierderile cauzate de aceste atacuri se estimeaza la milioane de dolari.

In afara de clienti si bani pierduti, atacurile Dos pot afecta imaginea unei firme – un exemplu elocvent ar fi atacurile de tip DDOS asupra Visa si Mastercard, atacuri lansate de Wikileaks (conform unor surse neoficiale).
Un alt motiv pentru care o afacere online sau un simplu site pot fi atacate folosind aceasta modalitate ar fi “dorinta concurentei”, sau a persoanelor care vor “sa va dea o lectie”, mai ales ca nu este atat de complicat sa provoci probleme folosing aceasa metoda.

Problema in acest caz este ca fara sa va dati seama, si dvs puteti trimite neintentionat un atac DDOS, datorita unor virusi care va transforma calculatorul in “zombie”! Navigand pe internet fara protectie (antivirus & anti spyware), puteti avea surpriza de a va transforma calculatorul intr-un instrument ideal pentru hackeri, acestia putand genera atacuri de tip DDOS oricand, datorita calculatoarelor infectate.

Ce implica un atac de tip DDOS ?

Principiile folosite de un atacator asupra unui website sau computer personal sunt relativ simple. Presupun trimiterea unor cantitati mari de date (pachete), generand astfel imposibilitatea tintei de a mai servi si ceilalti vizitatori. O alta modalitate, practicata mai rar, presupune trimiterea masiva de email-uri de tip spam, pentru a provoca inoperativitatea furnizorului tintei.

ddos-atackSimptomele unui atac:

– Ati observat ca site-ul dvs se incarca mult mai greu ca de obicei?
– Incarcarea fisierelor prin ftp se realizeaza mult mai greu ca de obicei?
– In oricare din aceste intrebari, daca raspunsul este da, ar fi bine sa contactati urgent administratorul dvs de retea!

Cum combateti atacurile de tip DDOS ?

Odata atacat site-ul sau computerul dvs nu prea mai aveti solutii, insa puteti spera ca durata atacurilor nu va fi mai mare de cateva ore (cat dureaza in mod obisnuit).

Daca nu aveti inca probleme cu atacurile de tip DDOS, le puteti combate luandu-va cateva masuri de precautie:

– Asigurati-va ca host-ul dvs detine servere puternice, capabile sa faca fata unui atac de tip DDOS mediu.

– Dat fiind faptul ca multe dintre atacurile de tip DDOS nu sunt prea puternice, va puteti asigura ca le faceti fata oferind serverului sau calculatorului personal o latime de banda si spatiu in plus.

– Pentru a evita sa va transformati calculatorul intr-un “zombie”, va recomandam sa mentineti sistemul de operare updatat, iar antivirus-ul si antispyware-ul sa fie mereu active.

– Informati-va mereu despre ce masuri de securitate noi exista si care sunt amenintarile virtuale de care trebuie sa va feriti!

Internetul este mare si plin de posibilitati, insa aduce cu el o serie de probleme si dezavantaje de care s-ar putea sa va izbiti pe viitor, iar solutia problemelor dvs este informarea cat mai corecta si rapida.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.